Naar de kleuterschool: de 3 meest gestelde vragen

Naar de kleuterschool: de 3 meest gestelde vragen

Spannend seg! Binnenkort is het zover! Je peuter gaat voor het eerst naar school! Wat een belevenis!

Wanneer je zoon of dochter voor het eerst naar de kleuterschool gaat, kan dit zowel voor je kind als voor jou als ouder een spannende tijd zijn. Misschien zit je met veel vragen over hoe je jouw kind het best kan voorbereiden op deze nieuwe fase in zijn of haar leven. In deze blogpost zullen we ons focussen op de drie meest gestelde vragen over de kleuterschool, namelijk:

 1. Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de kleuterschool?
 2. Welke spullen heeft mijn kind nodig voor school?
 3. Waarop moet ik letten bij het kiezen van een kleuterboekentas?

 

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de kleuterschool?

Het is begrijpelijk dat je als ouder je kleine spruit wilt voorbereiden op de kleuterschool. De overstap naar de schoolomgeving kan voor sommige kinderen een spannende en uitdagende ervaring zijn. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om deze overgang soepel te laten verlopen.

Zorg voor routine

Een goede manier om je kind voor te bereiden op de kleuterschool is door thuis een routine te creëren. Zorg ervoor dat je kleine held gewend is aan het volgen van een dagelijks schema met vaste tijden voor eten, slapen en spelen. Dit zal hem/haar helpen om gemakkelijker te wennen aan de structuur van de schooldag.

Eens in de kleuterschool leren de kleintjes spelenderwijs omgaan met de schoolstructuur. Zo zijn er in de kleuterklas een aantal vaste dagelijkse routines zoals bijvoorbeeld een kringgesprekje als vast ochtendritueel, een voorleesmoment kort na de speeltijd, een sport- en beweegmoment na de middagpauze, enzovoort. Je zal ervan versteld staan hoe snel je kleuter gewend is aan dit ritueel.

 

 

Zelfstandigheid

Het is ook belangrijk om je kind te leren om zelfstandig te zijn. Kleuters moeten in staat zijn om zichzelf aan te kleden, naar het toilet te gaan en hun eigen spulletjes te beheren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zelf openen en sluiten van brooddoos en drinkfles. Zorg er dus voor dat je kind deze vaardigheden min of meer onder de knie heeft voordat hij of zij naar school gaat. Het zal hem/haar helpen om zelfverzekerd en onafhankelijk te zijn op school. Maar weet dat de kleuterjuf of meester er ook àltijd zal zijn om te helpen waar nodig. En gebeurt er al eens een klein ongelukje? Dan is dat hélemaal geen probleem.  😊

Schep vertrouwen

Je kunt ook proberen om je kind vertrouwd te maken met de kleuterschoolomgeving voordat de eerste schooldag aanbreekt. Veel scholen bieden de mogelijkheid om voorafgaand aan de eerste schooldag een bezoekje te brengen aan de school en de klas. Maak gebruik van deze mogelijkheid om je kleuter kennis te laten maken met de klas, de juf of meester en andere kinderen. Zo kan je kind wennen aan de nieuwe omgeving en zal het minder nerveus zijn op de eerste schooldag.

In vele gevallen gaat een ouder broertje of zusje al naar school en is je kleuter to be op die manier al een beetje vertrouwd met het belsignaal of de juf aan de schoolpoort.

 

Lees boeken over school

Een andere manier om je, nu nog peuter, voor te bereiden op de kleuterschool is door het voorlezen van boeken over de school. Er zijn talloze leuke prentenboeken beschikbaar die zich afspelen in een kleuterschoolomgeving. Denk bijvoorbeeld aan “Anna in de klas” of “Een dag met Jules op school”. Door deze verhalen voor te lezen, kun je je kind een idee geven van wat er precies van hem of haar verwacht wordt op school. De dagelijkse klasroutines komen ook aan bod in deze prentenboeken zodat ze ook hierop voorbereid kunnen worden.

Praat erover met je kind

Tot slot is het belangrijk om met je kind te praten over wat hij of zij kan verwachten op de kleuterschool. Bespreek bijvoorbeeld het dagelijkse schema, de activiteiten die ze gaan doen en de mensen die je kleuter zal ontmoeten. Je kind zal misschien veel vragen stellen maar dat is alleen maar positief. De interesse in de kleuterschool wordt hierdoor gewekt. Wees maar zeker dat er een leuke uitdaging klaarligt voor je kleine avonturier. 

Tips?

Heb jij nog aanvullende tips? Geef ze zeker door via de comments!

 

Wat moet een kleuter mee naar school nemen?

Zodra je kind naar de kleuterschool gaat, is het belangrijk om te weten welke spullen hij of zij nodig heeft om de dag door te komen. Het kan lastig zijn om te bepalen wat je kleuter allemaal mee moet nemen en wat juist niet. We geven je een handige checklist van de spullen die onmisbaar zijn voor jouw kind op school en dewelke optioneel nog toegevoegd kunnen worden aan de boekentas. 

De basisuitrusting van een kleuterboekentas

Lunchbox

Kies voor een broodtrommel die je kleuter gemakkelijk zelf kan openen. Een brooddoos met één of meerdere klepjes aan de voor- of zijkanten is hiervoor het meest geschikt. Zorg er ook voor dat de lunchbox niet open kan gaan in de boekentas van je kind. Een elastiek eromheen kan dit probleem voorkomen.

Heb je een moeilijke eter in huis? Probeer dan eens een Yumbox brooddoos! Dit zijn erg leuke lunchboxen met verschillende opbergvakken voor een gezonde lunch. Wedden dat de lunchbox leeg mee terug naar huis komt?

Drinkfles

Een drinkfles kies je best niet te groot. Voor een kleuter is een inhoud van 350 à 400 ml voldoende. In de meeste scholen is er zelfs de mogelijkheid om de flessen overdag te vullen. Een te grote waterfles zorgt voor onnodig extra gewicht. Zoek naar een fles die lekvrij is en gemakkelijk te openen en te sluiten door je kind. De meeste kleuters maken gebruik van een (al dan niet thermische) drinkfles die voorzien is van een drinktuit of rietje. Kijk bijvoorbeeld eens naar de drinfklessen van Fresk, Montii of Bioloco.

Drinkt jouw kind liever spuitwater? Kijk dan zeker eens naar de Bioloco mini loop flessen. Ze hebben een bredere dranktuit en zijn geschikt voor koolzuurhoudende dranken.

Fruit- of snackdoosje

Ook hier bevordert het zelf openen van de snack-doosjes, of -zakjes de zelfstandigheid van je kleuter. Er zijn diverse maten en soorten op de markt te verkrijgen. Wil je duurzaam en origineel uitpakken? Kies dan voor een snackzakje en ontdek de voordelen ervan.

 

Optioneel toe te voegen aan de boekentas van je kleuter

Extra kleding

In de eerste kleuterklas geef je je kleuter best een extra setje kleding mee naar school voor het geval je kind zich nat maakt, vies wordt of een klein ongelukje heeft. In sommige scholen kan de reservekleding gewoon in school blijven liggen. Dat is natuurlijk heel erg gemakkelijk.
Oops! Reservekledij vergeten? No problemo! De juffen en meesters zijn op àlles voorbereid! 😊

 

Knuffel voor de moeilijke momenten

Kleuters in de eerste kleuterklas of instapklas hebben vaak nog moeilijke momenten: ze missen mama of zijn ’s middags een beetje moe. Op zo’n moment kan een knuffeltje voor extra troost zorgen. Wist je dat er in heel wat 'eerste' kleuterklassen nog veld- of plooibedjes in de klas staan waarop kleuters een dutje kunnen doen als het nodig is? Jawel hoor! Je kleintje wordt goed verzorgd, wees daar maar zeker van.
 

Zakdoekjes

Iets wat eigenlijk niet in de kleuterboekentas mag ontbreken zijn zakdoekjes. Gebruik ze om de neus te snuiten of om vuile handjes weer proper te maken na het eten van een koek of fruitje.

Paraplu

Parapluutje, parasolletje, ééntje voor de regen en ééntje voor de zon! Iedereen kent dit liedje wel. Net zoals iedereen bekend is met het Belgisch weer. Juist! Het grootste gedeelte van het jaar hebben we kans op regen. Dan kan een toffe paraplu erg handig zijn, zeker als je (een stuk) te voet naar school gaat.Fluohesje

In principe is het dragen van een fluohesje van essentieel belang, zowel in de zomer als in de winter. Het dragen van een fluorescerend of reflecterend veiligheidshesje verhoogt de zichtbaarheid in het verkeer enorm. Wil je meer weten over het belang van een fluohesje? Lees dan onze blogpost "Verhoog je zichtbaareid in het verkeer".

 

 

 

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een kleuterboekentas?

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een boekentas voor je kleuter. We maken voor jou een opsomming.

 

Grootte

Kies voor een kleuterboekentas die groot genoeg is om alle spullen van je kleuter in op te bergen. Denk hierbij aan een lunchbox, drinkfles, snack- en fruitdoosje maar ook aan extra ruimte voor eventueel een extra setje kleding of een knuffeltje. Een boekentas voor kleuters is idealiter niet breder dan de schouders en de onderkant van de kleuterrugzak of boekentas mag niet lager komen dan de taille. Voor kleuters is een schooltas met een inhoud van 5 tot 10 liter best geschikt. Qua afmetingen voor een kleuterrugzak wordt een maximale hoogte van 31 cm aangeraden en een maximale breedte van 27 cm.

Gewicht

Houd in gedachten dat een kleuter waarschijnlijk nog niet zo sterk is als een oudere leerling, dus zorg voor een schooltas die niet te zwaar is om te dragen. Wist je trouwens dat een boekentas niet meer mag wegen dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind?

Materiaal

Kies voor duurzaam materiaal, zoals canvas, polyester of gerecycled plastic (PET) om ervoor te zorgen dat de boekentas van je kleuter lange tijd mee kan gaan en dus een stootje en/of een spatje regen kan verdragen.

Ontwerp

Zoek naar een kinderrugzak of boekentas met een ontwerp dat aansluit bij de persoonlijkheid van je kind, zodat je kind enthousiast is om zijn/haar schooltas te gebruiken. Je kind zal ook beter zorg dragen voor iets wat hij/zij mooi vindt. En aan keuze alvast geen gebrek. Voor elke kleuter of peuter hebben we een geschikt model in huis. Bekijk hier alle boekentassen voor kleuters.

Gemakkelijk te openen en te sluiten

 Een kleuterboekentas met ritsen of magneetsluitingen zijn het gemakkelijkst te openen en te sluiten. Niets zo vervelend als je kleuter die zijn eigen boekentas niet open krijgt. Een kleutertas met klittenband wordt best vermeden. Het is wel gemakkelijk maar er komen vaak vuiltjes tussen zitten en de kans bestaat dat een kledingstuk aan de velcro blijft kleven.

Reflecterende elementen

Als je kind naar school fietst of wandelt, dan is een  schooltas met reflecterende elementen sterk aan te raden, zodat je kind beter zichtbaar is in het donker en dus beter opvalt in het verkeer. Vind je jezelf of je kind nog niet zichtbaar genoeg? Draag dan een reflecterend of fluorescerend veiligheidshesje of bekijk tal van leuke fluorescerende accessoires om je boekentas, fiets of help mee te pimpen.

Verstelbare schouderbandjes

 Ergonomie is superbelangrijk! Voor een ergonomisch draagcomfort moet de rugzak goed aansluiten op de rug. Daarom is het belangrijk dat de schouderbanden groter of kleiner gemaakt kunnen worden.

 

Kleuterboekentassen Schooltijd

Er zijn erg veel merken die geschikt zijn als kleuterboekentas. Bij Schooltijd vind je voornamelijk kleutertassen die gemaakt zijn van gerecycleerde materialen zoals PET-flessen en vegan leder. Onze belangrijkste merken:

 1. Pick & Pack
 2. Stones and Bones
 3. Studio Ditte
 4. Fresk
 5. Sticky Lemon
 6. Kidzroom
 7. Coq en pâte
 8. Engel
 9. Mies to go

Alle voornoemde merken zijn tevens “duurzame” merken wat betekent dat  gerecycleerde materialen gebruik werden voor de productie ervan.

Vergelijk nu alle kleuterboekentassen op onze inspiratiepagina.

 

 Of bekijk hier alvast enkele video's van onze kleuterboekentassen.

 

Vragen?

Zit je nog met vragen? Of heb je nog aanvullingen op deze blogpost? Laat het dan zeker weten via de comments of contacteer ons.

Lees je graag nog extra tips?
Download dan ons E-book "7 gouden tips voor het kiezen van de perfecte schooltas"

  |  

Meer berichten

0 opmerkingen

Schrijf een opmerking

Bedankt voor je feedback. Blog opmerkingen dienen voor publicatie goedgekeurd te worden door Schooltijd.