Thermosflessen: Dit moet je weten

Thermosflessen: Dit moet je weten

Thermosflessen: Dit moet je weten

Iedereen kent ze wel, de thermosflessen die je drankje urenlang warm of koud kunnen houden. Of je nu onderweg bent, op het werk, in de sportclub of tijdens een avontuur in de natuur, een thermosfles is een onmisbaar iets. In de winter zorgen ze voor een heerlijk warm theetje, in de zomer voor een verfrissend drankje. Door je eigen drankjes mee te nemen in een isolerende fles, verminder je het gebruik van wegwerpflessen en draag je bij aan een duurzamere levensstijl. Een duurzame win-win!

Velen gebruiken dagelijks een thermosfles. Ze bestaan in allerlei soorten en maten. Bij Schooltijd focussen we ons voornamelijk op thermosflessen die bestemd zijn om mee naar school te nemen. In deze blog vergelijken we enkele modellen en beantwoorden we ook een aantal vragen zoals welke dranken we beter niet in onze thermos gieten, hoe we onze thermosflessen best kunnen reinigen en hoe we de isolatieprestatie van onze thermosflessen kunnen verbeteren.

Hoe lang blijft mijn drank warm of koud?

De duur van warmte- of koude-isolatie varieert enorm per merk. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de thermosfles, de begintemperatuur van de drank en de omgevingstemperatuur.

Kwaliteit

Thermosfles qwetch blauw met bloemen

Zoals je mogelijks al opgemerkt hebt, kunnen de prijzen van roestvrij stalen thermosflessen erg variëren. In sommige winkels betaal je amper 12 euro voor een isoleerfles, terwijl in andere winkels een fles wel bijna 35 euro kost. Je mag er vanuit gaan dat de goedkopere modellen niet zo kwalitatief zijn als de duurdere thermosflessen, ondanks het feit dat ze er aan de buitenzijde helemaal hetzelfde uitzien.

Over het algemeen kunnen hoogwaardige thermosflessen warme dranken tot 12 uur warm houden en koude dranken tot 24 uur koud. Bij een goedkopere fles mag je aannemen dat dit minder lang is.

Het geheim achter de langdurige isolatie van thermosflessen is de dubbelwandige constructie. De binnenwand is meestal gemaakt van roestvrij staal en de ruimte tussen de binnen- en buitenwand is vacuümgezogen of gevuld met isolerend materiaal zoals schuim. Dit voorkomt de overdracht van warmte of koude van binnen naar buiten, waardoor de temperatuur van je drank behouden blijft. Er is dus wel degelijk een groot verschil in warmte- of koude-isolatie van een enkelwandige of dubbelwandige constructie.

Omgevingstemperatuur

Het spreekt voor zich dat de omgevingstemperatuur een belangrijke rol speelt bij het warm of koud houden van je drank. Een thermosfles is ontworpen om warmteoverdracht te minimaliseren door middel van isolatiematerialen, zoals vacuümgeïsoleerde wanden. Echter, als de omgevingstemperatuur erg koud is, zal er nog steeds enige warmteoverdracht plaatsvinden vanwege het temperatuurverschil tussen de inhoud van de fles en de omgeving. Evenzo, als de omgevingstemperatuur erg warm is, kan warmte van buitenaf de inhoud van de fles beïnvloeden en de temperatuur verhogen of verlagen. 

Begintemperatuur

Wil je je koffie of thee zo lang mogelijk ècht warm houden? Giet hem dan in de thermosfles als hij nog heel warm is.
Wil je je drankje lang (ijs)koud bewaren? Giet je drank dan ook (ijs)koud in de fles.

Giet je thermos ook altijd volledig vol voor een optimaal warmte- of koudebehoud. Van zodra er extra lucht in de isoleerfles blijft, kan je drankje makkelijker afkoelen of opwarmen.

TIP!

Om de isolatieprestaties van je thermosfles te optimaliseren, kun je deze vooraf verwarmen of koelen door heet water of ijs in de fles te gieten en deze enkele minuten afgesloten te laten staan. Zorg erwel voor dat de dop stevig gesloten is om warmteoverdracht te voorkomen.

Thermosflessen met koolzuurhoudende dranken?

Het wordt over het algemeen afgeraden om bruisend water in een thermosfles te gebruiken vanwege het risico op overdruk. De druk kan zich opbouwen binnen de afgesloten thermosfles, wat kan leiden tot lekkage, een plotselinge ontsnapping van gas of zelfs tot het barsten van de fles. Het is veiliger om stilstaand water zonder koolzuur te gebruiken in een isoleerfles.

Hoe kan ik mijn thermosfles schoonmaken en onderhouden?

Thermosflessen bioloco

De meeste thermosflessen zijn vaatwasmachinebestendig, maar het wordt aanbevolen om ze toch met de hand te wassen om de levensduur te verlengen. Gebruik milde zeep en warm water om de fles grondig schoon te maken en spoel hem goed af. Zorg ervoor dat je de dop en het afdichtingsmechanisme ook regelmatig reinigt. 

Wanneer je enkel water gebruikt in de thermosfles, dan zal ze snel proper zijn. Gebruik je koffie of thee, dan schaf je best ook een flessenborstel aan zodat je de binnenkant van de fles goed kan reinigen. Koffie en thee laten soms resten na. Spoel ook zeker goed na met water. Sterk gearomatiseerde koffie of thee kan een residu achterlaten dat een blijvende smaak of geur in de thermosfles kan veroorzaken, zeker als de drank gedurende langere tijd in de thermosfles blijft zitten. Daarom is het héél belangrijk om dagelijks je thermosfles grondig schoon te maken.

Let op! Indien je isolerende fles is voorzien van een gekleurde coating, steek ze dan zeker niet in de vaatwasmachine. De coating kan namelijk afbladeren waardoor je fles dus beschadigd wordt. Check altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.


Waarom best geen melk gebruiken in een thermosfles?

Je bewaart best geen melk langdurig in een thermosfles, vooral niet bij kamertemperatuur. Melk kan bederven en bacteriegroei veroorzaken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Als je melk wilt meenemen, zorg er dan voor dat de thermosfles goed schoon is en vul hem met gekoelde melk. Drink de melk zo snel mogelijk en reinig de isoleerfles grondig na gebruik want ook melk kan een residu achterlaten in de fles.

Thermosflessen Schooltijd

Inmiddels hebben we een behoorlijk uitgebreid assortiment aan thermosflessen die perfect zijn voor de schoolbanken. We delen ze alvast op in volgende categorieën:

  • Thermosflessen voor kleuters – 350 ml
  • Thermosflessen – 500 ml
  • Thermosflessen – 750 ml

Thermosflessen kleuters - 350 ml

Voor onze kleinste kleutertjes hebben we erg leuke thermosflessen in ons gamma van de merken Fresk, Montii en Bioloco. 

Thermosflessen Fresk

De Fresk thermosflessen van 350 ml zijn speciaal ontworpen voor kinderen. Deze isoleerflessen hebben een handige drinktuit, waardoor het gemakkelijk is voor kinderen om te drinken zonder te morsen. Maar dat is niet alles! Bij de Fresk drinkfles krijg je ook een tweede draaidop en een handige schoonmaakborstel. Zo kun je de fles eenvoudig schoonmaken en heb je altijd een reserve-dop bij de hand.

Met de Montii thermosflessen geniet je van langdurige koude of warme dranken want dankzij de dubbele roestvrijstalen geïsoleerde wand blijven je drankjes tot 12 uur koud en tot 6 uur warm. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over lekken, want deze flessen zijn lekvrij en BPA-vrij.

De Montii thermosfles is voorzien van een handige drinkdop. Bovendien is de fles kras- en deukbestendig, waardoor hij er altijd als nieuw uitziet. En het grootste voordeel: hij is vaatwasserbestendig tot 70°C, waardoor het schoonmaken een fluitje van een cent is.

Bioloco thermosflessen zijn fantastische dubbelwandige roestvrijstalen drinkflessen met een prachtig design! Deze flessen zijn de ideale metgezel om je drankjes tot wel 18 uur warm te houden en tot 12 uur lang heerlijk koud te houden. De Bioloco thermosflessen zijn niet alleen functioneel, maar ook erg stijlvol. De houten draaidop en siliconen draaglus geven de fles een unieke en trendy uitstraling. Bovendien is de fles volledig vrij van BPA, toxines en ftalaten, waardoor je kleuter met een gerust hart kan genieten van zijn of haar drankje. 

Geen fan van plat water? Deze veelzijdige isoleerfles is, in tegenstelling tot de meeste thermosflessen, wèl geschikt voor koolzuurhoudende dranken!

Let op! Deze Bioloco thermosfles heeft een draaidop. Om zo lang mogelijk te genieten van het ‘koolzuurhoudend’ drankje, moet de fles goed dichtgedraaid worden. Je kleuter moet uiteraard ook in staat zijn om een fles open te draaien.

Thermosflessen 500 ml en 750 ml

Thermosflessen bioloco

Ben jij een grote of een kleine drinker? De meeste kinderen van de basisschool hebben voldoende aan een thermosfles van 500 ml. Vele scholen bieden hun leerlingen de kans om tijden de (middag)pauze de flessen opnieuw te vullen met drinkbaar kraantjeswater. Neem je een grotere fles mee naar school, weet dan dat ook het gewicht van je fles (en van je boekentas) groter wordt, wat dan weer voor extra belasting kan zorgen. 

Bij Schooltijd proberen we steeds de beste kwaliteit te bieden. De merken die we in ons aanbod hebben, werden dan ook zorgvuldig geselecteerd. De meest populaire thermosflessen zijn die van de merken Qwetch, VANN en Bioloco.

Zo zijn de Bioloco thermosflessen absoluut klimaatneutrale producten, wat betekent dat ze gemaakt zijn met oog voor het milieu. Ze hebbe een luxe uitstraling omdat ze met hout zijn afgewerkt. De Bioloco Curve thermosflessen zijn dan weer super elegant door hun lange, slanke vorm.

Ook het merk VANN denkt aan het milieu. VANN doneert namelijk 1 euro per verkochte fles aan de Plastic Soup Foundation. Deze foundation gaat de strijd aan tegen plastic- en oceaanvervuiling.

En Qwetch... ook zij hebben een uitgebreid gamma aan leuke flessen. Van eenvoudige pastelkleurtjes tot bloemige prints. Alleszins... voor ieder wat wils!

 

Nog even dit... 

Kortom, sta je voor de aankoop van een nieuwe thermosfles? Check de thermosfles dan zeker op volgende punten:

  • Isolatiewaarde: hoe langt houdt ze je drankje warm of koud?
  • Materiaal: kies steevast voor dubbelwandig roestvrij staal
  • Lekvrij: check de sluiting of deze voldoende afdicht zodat je geen last krijgt van lekkages
  • Capaciteit: bepaal vooraf welke grootte je precies nodig hebt en stel jezelf de vraag of je de fles mogelijks kan bijvullen als je ze mee op pad neemt.
  • Gebruiksgemak: een brede opening kan het vullen en reinigen vergemakkelijken
  • Prijs: vergelijk verschillende merken en let op de prijs- kwaliteitverhouding. Kies niet voor de goedkoopste fles als je een kwaliteitsvolle thermosfles zoekt

Bekijk alle thermosflessen

Geen thermosfles nodig maar een thermosbeker?

Naast het uitgebreide gamma aan thermosflessen hebben we ook thermosbekers, thermosmokken en isolerende voedselcontainers in ons assortiment.

Voor de 'mama's on the go' hebben we leuke koffiebekers to go en officemokken. Je kan ze hier bekijken.

Of geef je jouw dochter of zoon graag verse soep of een restje pasta mee naar school? Bekijk dan hier alle thermosbekers en voedselcontainers.

 

Thermosfles Qwetch

 

  |  

Meer berichten

0 opmerkingen

Schrijf een opmerking

Bedankt voor je feedback. Blog opmerkingen dienen voor publicatie goedgekeurd te worden door Schooltijd.