Winter op komst! Verhoog je zichtbaarheid in het verkeer!

Winter op komst! Verhoog je zichtbaarheid in het verkeer!

We zijn inmiddels eind september... de periode waarin de dagen steeds korter worden en het dus vroeger donker wordt. Velen trotseren wind of regen en gaan dapper dagelijks met de fiets of te voet naar school. Zichtbaarheid wordt minder als het donker is, dus daarom schrijf ik graag deze blog om iedereen te sensibiliseren over het belang van het dragen van fluorescerende en reflecterende veiligheidshesjes, al dan niet aangevuld met fluo accessoires

 

Wist je dat...

 • In België meer dan 9000 fietsongevallen gebeuren per jaar; dit zijn er 25 per dag!
 • 40% van de verkeersdoden voetganger of fietser zijn
 • Onvoldoende zichtbaarheid aan de basis ligt van 90% van de ongevallen
 • De meeste ongevallen gebeuren tussen april en oktober

Redenen genoeg om ons meer zichtbaar te maken!!

 

Fluorescerend & reflecterend: het verschil

Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt maar er is wel degelijk een verschil. Fluorescerende kledij zorgt voor een goede zichtbaarheid overdag want de fluo kleuren zorgen voor een sterk kleurcontrast met de omgeving. Ook in het blauwe licht van schemerdonker vallen de fluo kleuren extra hard op.

Aangezien de meeste verkeersongevallen met zwakke weggebruikers overdag gebeuren is het van groot belang om dus ook overdag fluorescerende, opvallende kleding en accessoires te dragen. In het voorjaar en het vroege najaar hoor ik anderen wel eens zeggen "Nu is het 's morgens en 's avonds nog licht, een fluohesje is dus nog niet nodig." Niets is minder waar! Een fluorescerend veiligheidshesje is dus àltijd een must!

Reflecterende kledij daarentegen zorgt voor een betere zichtbaarheid als het donker is. Dit komt omdat het licht van andere weggebruikers letterlijk reflecteert op je kledij. Begeef je je vaak in het verkeer op donkere momenten, dan kies je best een veiligheidsjacket met grote reflecterende oppervlakken.

De meeste veiligheidshesjes bevatten echter een combinatie van fluorescerende kleuren met reflecterende stroken zodat je zowel overdag àls in het donker zichtbaar bent. 

 

Er is een enorm groot verschil in de afstand waarop je zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Draag je in het donker:

 • Donkere kledij, dan ben je tot 20m zichtbaar
 • Lichte kledij, dan ben je tot 50m zichtbaar
 • Fluorescerende kledij, dan ben je tot 100m zichtbaar
 • Reflecterende kledij, dan ben je tot 150m zichtbaar

Wat een verschil!

Ook zorg je best voor een 360° zichtbaarheid, dus voorzie ook zeker aan de zijkanten voldoende fluo- en reflectiematerialen. Reflecterende fietsspaken zijn een perfect voorbeeld.

 

5 TIPS om beter zichtbaar te zijn in het verkeer

1. KIES SAMEN MET JE KIND EEN LEUKE FLUO

Wanneer draagt je kind zorg voor zijn/haar spullen? Juist! Als ze er zelf fan van zijn! Kies dus best samen met je kind een leuk veiligheidshesje uit. Zo zal je kind trots zijn om het te dragen! Ze bestaan in veel verschillende fluo kleuren, al dan niet met een leuke print. Is jouw kind fan van dino's, vlinders of regenbogen? Of liever een typisch hesje voor meisjes met glitter? Het kan allemaal!

2. GEEF HET GOEDE VOORBEELD ALS OUDER

Dat is iets wat elke ouder probeert te doen met zijn/haar kids... dus ook met veiligheidshesjes. Fietsen jullie samen naar de school, zorg dan dat jij als moeder of vader het goede voorbeeld neemt en dus ook voorzien bent van de nodige fluorescerende en reflecterende kleding en accessoires.

3. CHECK DE KWALITEIT

Binnen de Europese Unie mogen enkel veiligheidshesjes verkocht worden die voldoen aan de Europese richtlijnen inzake verkeersveiligheid. Goedgekeurd materiaal wordt voorzien van een certificaatsnummer dat je kan terugvinden aan de binnenkant van een fluo-jacket. Zie je EN 1150 (niet-professioneel gebruik) of EN 20471 (professioneel gebruik) staan? Dan ben je zeker van een genormeerd exemplaar.

Helaas is uit onderzoek gebleken dat niet alle veiligheidshesjes op de markt voldoen aan de vereiste veiligheidsvoorschriften. Als gevolg hiervan werden ook vele exemplaren uit de handel genomen. Maar geen vrees... de fluohesjes van Wowow en Gofluo zijn "safe" en voldoen dus aan de vereiste normen.

4. ZET JE VERLICHTING AAN, OOK OVERDAG

Verlichting is ook een belangrijk element als het aankomt op de zichtbaarheid. Niet enkel als het donker is maar ook overdag kan het bijdragen aan een betere zichtbaarheid. Bovendien wordt de voorkeur gegeven aan constant brandend licht en dus niet aan knipperend licht. Door knipperend licht kan de snelheidsinschatting door andere weggebruikers beïnvloed worden, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

5. VOORZIE JE OUTFIT VAN FLUO ACCESSOIRES

Het dragen van een fluorescerend of reflecterend hesje is super! Hiermee maak je jezelf al super zichtbaar in het verkeer. Echter... je kan je fluo garderobe nog verder uitbreiden met tal van leuke accessoires die zorgen voor nog meer zichtbaarheid. Denk maar aan:

 • Reflecterende stickers voor je kleding, rugzak, boekentas, helm of fiets
 • Een fluorescerende regenhoes of bagcover: deze kan superhandig zijn als je je boekentas of rugzak op je rug draagt. Je fluohesje wordt 'minder' zichtbaar omdat je schooltas ervoor hangt. Een bagcover kan dit probleem dus oplossen. Ook voor oudere kinderen (die het dragen van een fluohesjes niet meer zo "cool" vinden) is dit een goed alternatief.          
 • Boekentas- of rugzakwrap: dit is een perfecte oplossing als je toch niet je volledige schooltas wil 'bedekken', bijvoorbeeld omdat er een leuke print op je tas staat.
 • Reflecterende fietsspaken
 • Magneetlampjes of veiligheidslampjes die je kan bevestigen waar je maar wil
 • Reflecterende sleutelhangers of reflectors om aan je schooltas te bevestigen. Door te wandelen of te fietsen bewegen ze lekker aan je tas waardoor je beter opgemerkt wordt door andere weggebruikers.

Ook andere accessoires zoals reflecterende mutsen, haarbanden en wielverlichting zijn te verkijgen om je zichtbaarheid te verhogen.

WOWOW & Gofluo

De veiligheidsmaterialen van Wowow en Gofluo kan je vinden in onze webshop!

Bij Wowow ontwerpt men kleding en accesoires met oog voor styling en detail. Voor de keuze van materialen kiezen ze steeds voor de beste kwaliteit en duurzaamheid.

Gofluo heeft erg soepele veiligheidshesjes waarmee je opvallend flaneert in het verkeer. Ze willen oeen leuke en toegankelijke manier jong en oud motiveren om zichtbaar te zijn in het verkeer en zo de kans op ongevallen in het verkeer verkleinen.

 

 

KORTING SCOREN

Verdien 5% korting in oktober met je fluo-outfit!Maak een foto van jouw kind in fluo-outfit, post hem op Instagram en tag @schooltijd.webshop.Ik bezorg je een kortingscode van 5% die de ganse maand oktober geldig blijft.(Stuur ook even een foto van je post naar Schooltijd, dan ben ik zeker dat ik niemand over het hoofd zie!)

  |  

Meer berichten

0 opmerkingen

Schrijf een opmerking

Bedankt voor je feedback. Blog opmerkingen dienen voor publicatie goedgekeurd te worden door Schooltijd.