Magnetisch speelgoed. Hoe het de fantasie en het leren van je kind stimuleert

Cleverclixx Ball run

Magnetisch speelgoed. Hoe het de fantasie en het leren van je kind stimuleert

Magnetisch speelgoed is de afgelopen jaren een enorme hit geworden, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Deze veelzijdige en boeiende vorm van speelgoed heeft de potentie om de verbeelding van kinderen te stimuleren, hun creativiteit te ontwikkelen en tegelijkertijd educatieve voordelen te bieden. In dit artikel duiken we dieper in op wat magnetisch speelgoed zo bijzonder maakt en waarom het geschikt is voor kinderen van alle leeftijden.

 

Wat is magnetisch speelgoed?

Magnetisch speelgoed is een van de populairste soorten speelgoed van dit moment. Het is speelgoed dat is voorzien van magnetische elementen, zoals magnetische staven, ballen of tegels. Deze elementen kunnen aan elkaar worden gekoppeld dankzij de aantrekkingskracht van de magneten. Ze bestaan in verschillende vormen en kleuren. Kinderen kunnen met het magnetisch speelgoed allerlei creaties bouwen, van eenvoudige figuren tot complexe constructies.

 

De voordelen van magnetisch speelgoed

Cleverclixx

Ontwikkeling

Magnetisch speelgoed heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Zo stimuleert het de fijne motoriek, omdat kinderen de stukken moeten vastpakken, draaien en aan elkaar moeten klikken. Het prikkelt de creativiteit, omdat kinderen hun eigen ontwerpen kunnen bedenken en uitvoeren. Ze kunnen ook experimenteren met verschillende vormen, kleuren en patronen.

Magnetisch speelgoed bevordert het ruimtelijk inzicht, omdat kinderen leren hoe ze driedimensionale objecten kunnen bouwen en hoe ze rekening moeten houden met zwaartekracht, balans en symmetrie.
Ook het logisch denken wordt gestimuleerd omdat kinderen problemen moeten oplossen, bijvoorbeeld hoe ze een stevige constructie kunnen maken of hoe ze een bepaald model kunnen nabouwen.
Een ander voordeel is dat het de sociale vaardigheden bevordert omdat kinderen samen kunnen spelen, overleggen, delen en samenwerken.

Zoveel voordelen... en dat allemaal terwijl je kind vrolijk speelt. Een dikke win-win dus!

 

Open ended speelgoed

Magnetisch speelgoed kan gezien worden als ‘open ended speelgoed’. Dit betekent dat er geen vastgelegde manier is om ermee te spelen, geen specifieke regels die gevolgd moeten worden, en geen einddoel om te bereiken. In plaats daarvan worden kinderen aangemoedigd om hun eigen spelregels te bedenken, hun eigen verhalen te creëren en hun eigen wereld te bouwen. Open ended speelgoed geeft kinderen de vrijheid om hun eigen spel te creëren en hun eigen fantasie te gebruiken. Deze vrijheid om te creëren en te verkennen is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Open ended speelgoed verveelt nooit, omdat er steeds nieuwe mogelijkheden zijn om mee te spelen.

 

Voor alle leeftijden

Magnetisch speelgoed is geschikt voor àlle leeftijden, van peuters tot tieners. Voor jonge kinderen is magnetisch speelgoed een leuke manier om kennis te maken met vormen, kleuren en magnetisme. Ze kunnen eenvoudige figuren maken, zoals een vierkant, een driehoek of een ster. Voor oudere kinderen is magnetisch speelgoed een uitdagende manier om hun bouwvaardigheden te verbeteren en hun fantasie te uiten. Ze kunnen complexe constructies maken, zoals een huis, een brug of een raket. Zelfs ouders spelen er graag mee. 😉 Voor alle leeftijden is magnetisch speelgoed dus een manier om gezellig samen te spelen met vrienden of familie.

 

Educatief speelgoed

Cleverclixx race track

Educatief speelgoed wordt vaak gezien als saai en leergericht, maar magnetisch speelgoed bewijst dat leren en plezier hand in hand kunnen gaan. Terwijl kinderen zich vermaken met het bouwen van magnetische constructies, verwerven ze tal van waardevolle vaardigheden zonder zich bewust te zijn van het educatieve aspect.

Wiskunde en wetenschap

Magnetisch speelgoed kan kinderen helpen bij het begrijpen van wiskundige concepten zoals symmetrie, evenwicht en ruimtelijke verhoudingen. Ze leren ook over basisprincipes van natuurkunde, zoals magnetisme en zwaartekracht, terwijl ze experimenteren met verschillende bouwwerken.

Creatieve Expressie

Creativiteit is een van de hoekstenen van magnetisch speelgoed. Kinderen kunnen hun eigen kunstwerken creëren, van abstracte sculpturen tot functionele bouwwerken zoals bruggen en torens. Deze creatieve expressie bevordert de ontwikkeling van hun artistieke vaardigheden en hun vermogen om abstracte ideeën uit te drukken.

Probleemoplossend Denken

Bij het bouwen met magnetisch speelgoed worden kinderen vaak geconfronteerd met uitdagingen, zoals het in balans brengen van een constructie of het vinden van een oplossing voor stabiliteit. Dit stimuleert hun probleemoplossend denken en leert hen om stapsgewijs te redeneren.

 

Duurzaam speelgoed

Magnetisch speelgoed is gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan en niet snel kapot gaan. Het is veilig voor kinderen en het milieu, omdat het geen scherpe randen, kleine onderdelen of giftige stoffen bevat. Het is ook makkelijk schoon te maken en op te bergen, omdat het magnetisch aan elkaar blijft zitten. Bovendien is het multifunctioneel en veelzijdig, omdat het voor verschillende doeleinden en leeftijden gebruikt kan worden.

 

Magnetisch speelgoed, een slimme keuze

Kortom, magnetisch speelgoed is een geweldig speelgoed voor kinderen van alle leeftijden. Het is leuk, leerzaam en duurzaam. Het stimuleert de ontwikkeling van verschillende vaardigheden. Het geeft kinderen de vrijheid om hun eigen spel te creëren en hun eigen fantasie te gebruiken. Het kan gebruikt worden om verschillende leerdoelen te ondersteunen, zoals rekenen, taal, wetenschap en kunst. Het is gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan en veilig zijn voor kinderen en het milieu.

 

Magnetisch speelgoed bij Schooltijd

Wil je meer weten over magnetisch speelgoed of wil je het zelf uitproberen? Neem dan een kijkje op onze website.  Je vindt er vast iets dat bij jouw smaak en budget past.

Cleverclixx Ball RunCleverclixx Race Track Cleverclixx large pack

 

  |  

Meer berichten

0 opmerkingen

Schrijf een opmerking

Bedankt voor je feedback. Blog opmerkingen dienen voor publicatie goedgekeurd te worden door Schooltijd.