Fluohesjes & zichtbaarheid in het verkeer

Welke maat van fluo hesje bestel ik voor mijn kind?

Het is meestal een goed idee om een fluohesje te kiezen dat goed past bij de grootte en bouw van je kind, zodat het comfortabel te dragen is en de juiste bescherming biedt.

Tijdens de donkere maanden van het jaar is het een must om een veiligheidshesje te dragen. Zorg er wel voor dat het fluohesje of de bodyglower ook in de winter, boven een dikke winterjas, nog steeds goed past. Je kind moet comfortabel kunnen bewegen en het fluo vestje mag niet te strak zitten.

Gofluo veiligheidshesjes en Wowow fluohesjes worden verkocht per twee maten, bijvoorbeeld 2 – 3 jaar of 4 – 6 jaar. De meeste ouders kiezen ervoor om een maatje groter te bestellen, al hangt het ook echt af van de grootte van je kind. Is je kind 5 jaar en behoorlijk groot voor zijn of haar leeftijd, kies dan voor een maatje groter. Zo kan het fluohesje zeker een aantal jaren meegaan. Is je kind eerder aan de kleinere kant of normaal gebouwd, kies dan voor dezelfde maat. Het is en blijft natuurlijk een persoonlijke keuze maar als je twijfelt over de maat, neem dan contact op. We proberen zo goed als mogelijk verder te helpen.

 

Wat is het verschil tussen reflecterend en fluorescerend?

Reflecterend en fluorescerend zijn beide manieren om licht te maken of weerkaatsen, maar ze werken op verschillende manieren.

Reflecterend: Reflecterend materiaal is materiaal dat licht weerkaatst. Het werkt door licht te laten botsen op het oppervlak van het materiaal (bijvoorbeeld een bodyglower), waardoor het teruggekaatst wordt naar de bron van het licht. Reflecterend materiaal wordt vaak gebruikt om andere mensen of voertuigen te waarschuwen voor aanwezigheid, bijvoorbeeld door het te gebruiken op verkeersborden, reflecterende hesjes of reflecterende strips op kleding.

Fluorescerend: Fluorescerend materiaal is materiaal dat licht absorbeert en het dan weer uitstraalt in een andere kleur. Het werkt door licht te absorberen in het materiaal en het te laten fluoresceren, wat betekent dat het licht in een andere kleur uitstraalt.

Houd in gedachten dat reflecterend materiaal alleen werkt wanneer het wordt blootgesteld aan licht, terwijl fluorescerend materiaal zelf licht kan produceren door het licht te absorberen en te laten fluoresceren. Dit betekent dat fluorescerend materiaal zichtbaar kan zijn in het donker, terwijl reflecterend materiaal alleen zichtbaar is wanneer het wordt blootgesteld aan licht.

 

Mag een reflecterend fluohesje in de wasmachine?

Ja, een reflecterend fluo vest mag in de wasmachine worden gewassen. Het is echter belangrijk om de wasinstructies op het vest te volgen en het op een lage temperatuur en met vergelijkbare kleuren te wassen. Bij voorkeur gebruik je een apart waszakje om het reflecterend fluohesje in te steken. Zo komt hij zeker niet in contact met knopen, ritsen en andere materialen die de reflecterende stof kunnen beschadigen. Na het wassen hang je de vest best op een kapstok te drogen. Is hij toch fel gekreukt dan mag hij gestreken worden maar enkel aan de binnenzijde en op lage temperatuur. Vermijd het strijken van fluorescerende prints omdat ze kunnen vervagen.

 

Hoe kan je je zichtbaarheid verhogen in het verkeer?

Er zijn verschillende manieren waarop je je zichtbaarheid in het verkeer kunt verhogen:

  • Draag reflecterende en/of fluorescerende kleding: Reflecterende kleding kan helpen om je beter zichtbaar te maken in het verkeer, vooral in het donker of tijdens slechte weersomstandigheden. Fluorescerende kleding laat je beter opvallen overdag omdat de fluo kleuren in groot contrast staan met de omgeving.
  • Gebruik een reflecterende arm-, enkel- of beenband: Reflecterende arm- of beenbanden zijn een gemakkelijke manier om je zichtbaarheid in het verkeer te verhogen. Ze zijn gemakkelijk te dragen en zijn gemakkelijk aan en uit te doen.
  • Gebruik een reflecterende rugzak: Als je een rugzak draagt, kies dan voor een rugzak met reflecterende elementen om je beter zichtbaar te maken in het verkeer. Heeft je rugzak geen reflecterende stroken? Kies dan voor een reflecterende of fluorescerende (regen)hoes die je om je rugzak heen kan trekken. Er bestaan ook wrap banden om rond je rugzak of boekentas te doen zodat je beter zichtbaar bent.
  • Maak gebruik van reflecterende fietshelm: Is je helm zelf niet reflecterend, dan kan je hem alsnog pimpen met reflecterende stickers. Er bestaan ook fluorescerende regenhoezen voor helmen.
  • Pimp je fiets met reflecterende elementen zoals stickers, extra reflectoren, reflecterende spaken, enzovoort.  

Voor extra tips, verwijzen we je graag door naar onze blogpost "Winter op komst! Verhoog je zichtbaarheid in het verkeer"

 

Heb je je antwoord niet gevonden of heb je een andere vraag voor ons?
Contacteer ons dan!