Lunchboxen & Broodtrommels

Hoe groot moet een brooddoos zijn?

De ideale grootte van een brooddoos is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoeveel brood je kind elke dag mee naar school neemt en hoe groot het formaat van het brood is. Als je kind bijvoorbeeld elke dag twee boterhammen mee naar school neemt, heb je waarschijnlijk een kleinere brooddoos nodig dan wanneer je kind elke dag een broodje mee naar school neemt.

Een goede richtlijn is om te kiezen voor een brooddoos die groot genoeg is om al het brood te kunnen dragen dat je kind nodig heeft voor de dag, zonder te veel ruimte over te houden. Dit kan helpen om te voorkomen dat het brood beschadigd raakt of dat het de andere spullen in de tas beschadigt.

Ben je niet zo'n fan van boterhammen maar hou je van een gevarieerde lunch met groenten, crackers, noten, wraps of andere broodvervangers? Kies dan voor een bento brooddoos of Yumbox lunchbox. Dit zijn broodtrommels met verschillende vakjes waarin je dus verschillende soorten voeding in kan opbergen.

 

Wat is een bento lunchbox?

De bento lunchbox is afkomstig uit Japan. De term "bento" is afgeleid van het Japanse woord "hanami bento", wat betekent "bloesemkijk-lunch" en verwijst naar de praktijk van het picknicken onder de bloeiende kersenbloesems tijdens het voorjaar. Bento lunchboxen zijn al eeuwenlang in gebruik in Japan als een manier om eten te bewaren en te transporteren. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, bamboe en metaal, en hebben vaak verschillende compartimenten om verschillende soorten eten te scheiden. Bento lunchboxen zijn tegenwoordig populair in Japan en ook reeds in andere delen van de wereld als een manier om afval te verminderen en gezonde eetgewoonten te behouden. Met een bento brooddoos kun je een verscheidenheid aan maaltijden bereiden, van rijstgerechten tot groenten en fruit. Ook crackers, noten of dips kan je opbergen in je bento brooddoos. Dit kan helpen om de monotonie van het eten op school te verminderen en het eten leuker te maken. Een erg gekende bento lunchbox is de Yumbox. Ze bestaan in allerlei kleuren en met diverse prints zodat de lunch van je kind alleen maar leuker wordt.

 

Wat is een Yumbox?

Een Yumbox is een soort lunchbox die is ontworpen om gezonde maaltijden en snacks te bewaren en mee te nemen naar school of op reis. Yumboxen zijn gemaakt van duurzame materialen en hebben vaak een afsluitbaar deksel met verschillende compartimenten om voedsel te scheiden. De compartimenten zijn meestal van verschillende groottes en vormen, zodat je verschillende soorten voedsel kunt opbergen en meenemen.

Yumboxen zijn populair bij ouders die hun kinderen gezonde maaltijden en snacks willen meegeven naar school of op reis, omdat ze helpen om ervoor te zorgen dat het voedsel vers en smakelijk blijft.

Yumboxen zijn er in alle soorten en maten. Bij Schooltijd vind je de Yumbox Panino met vier vakken, de Yumbox Original met zes vakken en de Yumbox Presto, een grote roestvrij stalen bento lunchbox.

 

Welke voordelen heeft een RVS lunchbox?

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een RVS (roestvrij staal) brooddoos:

  1. Duurzaamheid: RVS is een duurzaam materiaal dat lange tijd mee kan gaan als het goed wordt onderhouden. Dit betekent dat je waarschijnlijk langer gebruik kunt maken van een RVS brooddoos dan van een brooddoos van een ander materiaal.
  2. Hygiënisch: RVS is een natuurlijk antiseptisch materiaal, wat betekent dat het bacteriën kan doden. Dit kan helpen om de brooddoos hygiënisch te houden en om te voorkomen dat het brood besmet raakt.
  3. Gemakkelijk te reinigen: RVS is gemakkelijk te reinigen en kan vaak gewoon met een vochtige doek worden schoongemaakt. 
  4. Food safe: RVS is een food safe materiaal, wat betekent dat het veilig is om voedsel in op te slaan. Dit is belangrijk als je kind het broodmeeneemt naar school.
  5. Milieuvriendelijk: RVS kan gemakkelijk worden gerecycled, wat betekent dat het een milieuvriendelijk materiaal is om te gebruiken. Als je op zoek bent naar een duurzame optie, kan een RVS brooddoos een goede keuze zijn.

 

Mag een RVS lunchbox in de vaatwasser?

In het algemeen kunnen RVS lunchboxen wel in de vaatwasser worden gereinigd, hoewel het altijd aan te raden is om de instructies van de fabrikant te volgen als je twijfelt. Sommige RVS lunchboxen zijn speciaal ontworpen om in de vaatwasser te kunnen worden gereinigd, terwijl andere misschien beter handmatig kunnen worden gereinigd.

Als je besluit om de lunchbox in de vaatwasser te reinigen, zorg er dan voor dat deze op de bovenste plank wordt geplaatst om te voorkomen dat hij beschadigd raakt door andere voorwerpen in de vaatwasser. Zorg er ook voor dat de lunchbox goed gesloten is voordat je deze in de vaatwasser plaatst, zodat het water niet naar binnen kan lekken. Als je twijfelt over of de lunchbox in de vaatwasser kan worden gereinigd, neem dan contact met ons op. 

Let op! Is de RVS lunchbox voorzien van een gekleurde coating, dan mag deze meestal 'niet' in de vaatwasser. De coating kan beschadigd geraken waardoor de lunchbox er niet meer zo mooi uitziet. Lees dus altijd de productinstructies!

 

Wat zijn sandwich cutters?

Sandwich cutters zijn kleine, vaak ronde of vormpjes die je kunt gebruiken om sandwichbroodjes of gewoon brood in een speciale vorm te snijden. Ze zijn meestal gemaakt van plastic of metaal en hebben een afgeronde of gekartelde rand om het brood makkelijk te kunnen snijden. Sandwich cutters komen in verschillende vormen en maten, zoals harten, sterren, vlinders en dieren, wat leuk kan zijn voor kinderen. Bij Schooltijd hebben we sandwich cutters in de vorm van een eenhoorn, princes, monsters en leeuwen. Cool he!

Sandwich cutters kunnen handig zijn als je wilt dat je brood er aantrekkelijk uitziet en als je wilt dat je kinderen enthousiast blijven om brood te eten. Sandwich cutters zijn gemakkelijk te gebruiken: je snijdt gewoon het brood in de gewenste vorm en verwijdert het overtollige brood. Sandwich cutters kunnen vaak in de vaatwasser worden gereinigd en zijn gemakkelijk op te bergen.