Boekentassen kleuters

[banner]

In deze rubriek proberen we een antwoord te formuleren op jouw vragen. Lees je liever compact?

Download dan ons E-book "7 gouden tips voor het kiezen van de perfecte schooltas"

Welk type boekentas is het meest geschikt voor de kleuterklas?

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een keuterboekentas:

 • Grootte: Kies voor een kleuterboekentas die groot genoeg is om alle spullen van je kleuter in op te bergen. Denk hierbij aan een lunchbox, drinkfles, snack- en fruitdoosje maar ook aan extra ruimte voor eventueel een extra setje kleding of een knuffeltje. Een boekentas voor kleuters is idealiter niet breder dan de schouders en de onderkant van de kleuterrugzak of boekentas mag niet lager komen dan de taille. Voor kleuters is een schooltas met een inhoud van 5 tot 10 liter best geschikt. Qua afmetingen voor een kleuterrugzak wordt een maximale hoogte van 31 cm aangeraden en een maximale breedte van 27 cm.
 • Gewicht: Houd in gedachten dat een kleuter waarschijnlijk nog niet zo sterk is als een oudere leerling, dus zorg voor een schooltas die niet te zwaar is om te dragen. Wist je trouwens dat een boekentas niet meer mag wegen dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind?
 • Materiaal: Kies voor duurzaam materiaal, zoals canvas, polyester of gerecycled plastic (PET) om ervoor te zorgen dat de boekentas van je kleuter lange tijd mee kan gaan, tegen een stootje en/of een spatje regen kan verdragen.
 • Ontwerp: Zoek naar een kinderrugzak of boekentas met een ontwerp dat aansluit bij de persoonlijkheid van je kind, zodat je kind enthousiast is om zijn/haar schooltas te gebruiken. Je kind zal ook beter zorg dragen voor iets wat hij/zij mooi vindt. En aan keuze alvast geen gebrek. Voor elke kleuter of peuter hebben we een geschikt model in huis. Bekijk hier alle boekentassen voor kleuters.
 • Gemakkelijk te openen en te sluiten: Een kleuterboekentas met ritsen of magneetsluitingen zijn het gemakkelijkst te openen en te sluiten. Niets zo vervelend als je kleuter die zijn eigen boekentas niet open krijgt. Een kleutertas met klittenband wordt best vermeden. Het is wel gemakkelijk maar er komen vaak vuiltjes tussen zitten en de kans bestaat dat een kledingstuk aan de velcro blijft kleven.
 • Reflecterende elementen: Als je kind naar school fietst of wandelt, dan is een  schooltas met reflecterende elementen sterk aan te raden, zodat je kind beter zichtbaar is in het donker en dus beter opvalt in het verkeer. Vind je jezelf of je kind nog niet zichtbaar genoeg? Draag dan een reflecterend of fluorescerend veiligheidshesje of bekijk tal van leuke fluorescerende accessoires om je boekentas, fiets of help mee te pimpen.
 • Verstelbare schouderbandjes: Ergonomie is superbelangrijk! Voor een ergonomisch draagcomfort moet de rugzak goed aansluiten op de rug. Daarom is het belangrijk dat de schouderbanden groter of kleiner gemaakt kunnen worden.

 

Wat moet een kleuter mee naar school nemen?

Er zijn enkele basisdingen die een kleuter mee naar school zou moeten nemen:

 • Een lunchbox: Kies voor een broodtrommel die je kleuter gemakkelijk zelf kan openen. Een brooddoos met klepjes aan de zijkanten is hiervoor het meest geschikt. Zorg er ook voor dat de lunchbox niet open kan gaan in de boekentas van je kind. Een elastiek eromheen kan dit probleem voorkomen. Wist je dat er heel erg leuke lunchboxen bestaan met verschillende opbergvakken voor een gezonde lunch? De Yumbox bijvoorbeeld. 
 • Een drinkfles: Een drinkfles kies je best niet te groot. Voor een kleuter is een inhoud van 350 à 400 ml voldoende. In de meeste scholen is er zelfs de mogelijkheid om de flessen overdag te vullen. Een te grote waterfles zorgt voor onnodig extra gewicht. Zoek naar een fles die lekvrij is en gemakkelijk te openen en te sluiten is voor je kind. De meeste kleuters maken gebruik van een drinkfles die voorzien is van een drinktuit of rietje.
 • Fruit- of snackdoosje: Ook hier bevordert het zelf openen van de snack-doosjes, of -zakjes de zelfstandigheid van je kleuter. Er zijn diverse maten en soorten op de markt te verkrijgen. Wil je duurzaam en origineel uitpakken? Kies dan voor een snackzakje en ontdek de voordelen ervan.
 • Extra kleding: In de eerste kleuterklas geef je je kleuter best een extra setje kleding mee naar school voor het geval je kind zich nat maakt, vies wordt of een klein ongelukje heeft. In sommige scholen kan de reservekleding gewoon in school blijven liggen. Dat is natuurlijk heel erg gemakkelijk.
 • Knuffel voor de moeilijke momenten: kleuters in de eerste kleuterklas of instapklas hebben vaak nog moeilijke momenten: ze missen mama of zijn ’s middags een beetje moe. Op zo’n moment kan een knuffeltje voor extra troost zorgen.
 • Zakdoekjes: iets wat niet in de kleuterboekentas mag ontbreken zijn zakdoekjes; hetzij papieren zakdoekjes, hetzij een stoffen exemplaar.

 

Welke merken zijn geschikt als kleuterboekentas?

Er zijn erg veel merken die geschikt zijn als kleuterboekentas. Bij Schooltijd vind je voornamelijk kleutertassen die gemaakt zijn van gerecycleerde materialen zoals PET-flessen en vegan leder. Onze belangrijkste merken:

 1. Pick & Pack
 2. Stones and Bones
 3. Studio Ditte
 4. Fresk
 5. Sticky Lemon
 6. Kidzroom
 7. Coq en pâte
 8. Engel
 9. Mies to go

Alle voornoemde merken zijn tevens “duurzame” merken wat betekent dat  gerecycleerde materialen gebruik werden voor de productie ervan.

 

Waarom kiezen voor een boekentas van gerecycleerde materialen?

Gerecycleerde boekentassen zijn een duurzame en milieuvriendelijke keuze voor ouders die op zoek zijn naar een nieuwe boekentas voor hun kleuter. In plaats van een nieuwe boekentas te kopen, kiezen steeds meer mensen ervoor om een boekentas te kopen die is gemaakt van gerecycled materiaal. Dit betekent dat de boekentas is gemaakt van afvalmateriaal dat opnieuw is verwerkt tot een nieuw product.

Er zijn verschillende voordelen aan het kiezen voor een gerecycleerde boekentas. Ten eerste is het goed voor het milieu, omdat het helpt om afval te reduceren en de hoeveelheid nieuwe grondstoffen die nodig zijn voor de productie te verminderen. Bovendien zijn gerecycleerde boekentassen vaak net zo sterk en duurzaam als nieuwe boekentassen, wat betekent dat ze net zo lang mee kunnen gaan als een nieuwe boekentas.

Er zijn ook verschillende soorten gerecycleerde boekentassen beschikbaar: tassen gemaakt van gerecycled plastic gerecycled katoen of andere natuurlijke materialen. Voor iedereen bestaat er wel een gerecycleerde boekentas die aan je wensen voldoet.

 

Hoe wordt een boekentas of rugzak gemaakt van gerecycleerde PET-flessen? Het proces!

Het maken van een boekentas van gerecycleerde PET-flessen is een relatief eenvoudig proces dat uit verschillende stappen bestaat. Hier is een algemene beschrijving van het proces:

 • Verzamelen van gebruikte PET-flessen: De eerste stap is het verzamelen van gebruikte PET-flessen. Dit kunnen bijvoorbeeld waterflessen of limonadeflessen zijn. De dag van vandaag wordt in de meeste huishoudens plastic al gescheiden van het restafval. Recycleren is een verantwoordelijkheid van iedereen. 
 • Schoonmaken van de flessen: Nadat de flessen zijn verzameld, moeten ze grondig worden schoongemaakt voordat ze kunnen worden gerecycled. Dit kan gebeuren door middel van mechanische reiniging, waarbij de flessen worden gewassen en geschrobd, of door middel van chemische reiniging, waarbij de flessen worden behandeld met chemicaliën om verontreinigingen te verwijderen.
 • Flessen krimpen: Vervolgens worden de flessen gekrompen door middel van verhitting om de flessen kleiner te maken.
 • Granuleren van de flessen: Na het reinigen en krimpen van de flessen, worden ze geplet en vermalen tot klein granulaat. Dit gebeurt door middel van een granulator of een shredder.
 • Spinnen van het granulaatHet granulaat wordt dan verwerkt in een spinnerij om het in een soort van garen te veranderen, dat vervolgens kan worden gebruikt om textiel van te maken.
 • Weven of knopen van de garens: Hierna worden de garens geweven of geknoopt tot stof, die dan gebruikt kan worden om een boekentas van te maken.
 • Naaien van de boekentas: De stof wordt vervolgens naar een atelier gebracht waar de boekentas wordt genaaid. Hier worden ritsen, banden, zakken en andere details toegevoegd.
 • Controleren en verpakken: Na het naaien, wordt de boekentas gecontroleerd op eventuele fouten of beschadigingen. Indien goedgekeurd wordt de boekentas verpakt en is hij klaar voor verkoop.

  Het proces van het maken van een boekentas van gerecycleerde PET-flessen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, maar deze stappen geven een algemeen idee van hoe het proces werkt.

   

  Benieuwd naar de kleuterboekentassen van Schooltijd? 

  Bekijk ze hier.

   

   

  Heb je je antwoord niet gevonden of heb je een andere vraag voor ons?
  Contacteer ons dan!

  Word jij ook Schooltijd-member?

  Ben jij graag als eerste op de hoogte van de nieuwste school-trends?
  Neem je graag deel aan toffe winacties?
  Wil jij profiteren van leuke promo's?

  Word dan Schooltijd-member!

  *Door dit formulier in te vullen geeft u zich op voor het ontvangen van onze e-mails. U kunt u zich op elk moment uitschrijven.