Boekentassen eerste leerjaar

In deze rubriek proberen we een antwoord te formuleren op jouw vragen. Lees je liever compact?

Download dan ons E-book "7 gouden tips voor het kiezen van de perfecte schooltas"

 

Hoe groot moet een boekentas voor het eerste leerjaar/groep 3 zijn?

Let op het gewicht

Een boekentas voor het eerste leerjaar moet uiteraard groot genoeg zijn om al de spullen te kunnen dragen die je kind nodig heeft voor school, zoals een map, agenda, een lunchbox, snack- en fruitdoosje, een drinkfles en eventuele andere benodigdheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de tas niet te zwaar is voor je kind. In principe mag een gevulde boekentas niet meer wegen dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ongeveer 80% van de schooltassen teveel wegen. Dit kan op langere termijn belastend zijn voor je kind. Hou hier dus zeker rekening mee.

 

Kies voor de juiste afmetingen

De afmetingen van boekentassen voor het eerste leerjaar kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en behoeften van je kind en de hoeveelheid spullen die je kind mee naar school moet nemen. In het algemeen zijn schooltassen voor het eerste leerjaar kleiner dan schooltassen voor kinderen van bijvoorbeeld het vierde leerjaar. Jongere kinderen hebben nu éénmaal minder schoolmateriaal nodig.

Een gemiddelde boekentas voor het eerste leerjaar meet ongeveer 39 cm breed en 30 cm hoog. Houd wel in gedachten dat deze afmetingen kunnen variëren afhankelijk van het merk en model van de boekentas. Als richtlijn, is het aan te raden om een boekentas te kiezen met minimaal een inhoud van ongeveer 15 liter. Dit biedt voldoende ruimte voor het opbergen van boeken, schriften, pennen, potloden, etc. Als je kind ook een laptop of tablet meeneemt naar school, kan het nodig zijn om een boekentas te kiezen met een apart compartiment hiervoor. 

Steeds vaker kiezen kinderen ervoor om een rugzak mee naar school te nemen. In dit geval is een inhoud van 15 tot 20 liter ideaal, een hoogte van ongeveer 40 cm en een breedte van ongeveer 30 centimeter.

 

Kijk naar de schouders en de taille

Boekentassen voor het 1ste leerjaar zijn idealiter niet breder dan de schouders en de onderkant mag niet lager komen dan de taille. Dit kan een belangrijke richtlijn zijn voor het kiezen van de juiste schooltas.

 

Boekentassen eerste leerjaar bij Schooltijd

Stones and bones boekentassen zijn gemaakt voor kinderen van de basisschool. Het model “Lily” of “Lotus” heeft een opbergruime van 15 liter en is geschikt voor jonge studenten van het eerste en tweede leerjaar of groep 3 en 4. Ze zijn praktisch, duurzaam en voorzien van het nodige draagcomfort. Je kiest absoluut voor kwaliteit als je kiest voor een boekentas van Stones and Bones.

Is je kind aan de grotere kant of wil je dat je kind de boekentas zeker enkele jaren met zich kan meedragen, dan kies je best voor het model “Cedar” of “Lake”. Deze Stones and Bones boekentas is enkele centimeters breder en hoger.

Ook de Pick & Pack rugzak of de Jack Piers boekentas is uitermate geschikt voor de eerste jaren op de basisschool. Met zijn grote opbergruimte, stoere prints en magnetische sloten scoort hij hoog bij jongens en meisjes.

Tip! Bekijk ook zeker de boekentassen in onze solden!

 

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een boekentas voor het eerste leerjaar/groep 3?

Bij het kiezen van een boekentas voor het eerste leerjaar of groep 3 zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je de juiste schooltas kiest:

 • Formaat: Kies een rugzak of boekentas die groot genoeg is om alle schoolbenodigheden makkelijk op te bergen.
 • Gewicht: Zorg ervoor dat de schooltas niet te zwaar is voor je kind (niet meer dan 10 à 15% van het lichaamsgewicht). Een te zware boekentas kan belastend zijn voor je kind.
 • Comfort: Kies voor een schooltas met comfortabele schouderbanden en een goed gevoerd rugpand, zodat je kind de tas gemakkelijk kan dragen zonder dat deze te veel druk op de schouders legt.
 • Duurzaamheid: Ga voor kwaliteit! Je betaalt beter een iets hogere prijs voor een boekentas die duurzaam en kwaliteitsvol is èn die tegen een stootje kan. In the end ben je goedkoper af als je kiest voor degelijkheid.
 • Stijl: Laat je kind mee beslissen welke boekentas hij of zij mooi vindt. Je kind gaat meer zorg dragen voor spullen waar hij/zij zelf ook belang aan hecht.
 • Waterafstotend: Kies een schooltas die waterafstotend is, zodat de spullen van je kind droog blijven als het regent op de weg naar school. Is je boekentas toch niet waterafstotend? Dan schaf je best ook een regenhoes aan. Er bestaan heel wat hippe modellen.
 • Reflecterende elementen: Een must om meer zichtbaarheid te krijgen in het verkeer. Zijn er geen of te weinig reflecterende elementen voorzien op je schooltas? Bekijk dan de fluo accessoires waarmee je je boekentas of rugzak kan pimpen.
 • Prijs: Vergelijk verschillende tassen en kies degene die het beste past bij je budget.

  Wat moet er in de boekentas voor het eerste leerjaar/groep 3?

  Er zijn enkele basisdingen die je kind mee naar school zou moeten nemen:

  • Een lunchbox: Kies voor een lunchbox die geschikt is voor de grootte en behoeften van je kind. De brooddoos moet groot genoeg zijn om een gezonde lunch te dragen, maar niet te groot om te hanteren. Zorg ervoor dat de lunchbox mooi afgesloten blijft en niet kan opengaan in de boekentas. Een elastiek kan hiervoor zorgen èn je brooddoos ziet er meteen erg hip uit. Je kan je lunch ook bewaren in een geïsoleerde lunchtas.
  • Een drinkfles: Kies voor een drinkfles die ervoor zorgt dat de drank een ganse dag lekker koel blijft. Zoek naar een fles die lekvrij is en gemakkelijk te openen en te sluiten voor je kind. Bij voorkeur kies je een kleine waterfles. In de meeste scholen kan deze probleemloos worden bijgevuld.
  • Snackdoosje voor een stukje fruit of een lekker koekje tijdens de pauze.
  • Pennenzak om al je hippe pennen en stiften in op te bergen.
  • Ringmap of elastomap om het huiswerk in te bewaren.
  • Laptop/Tablet: In sommige scholen start met vrij snel met het werken op de laptop of tablet. Zorg ervoor dat je deze netjes en veilig kan opbergen in je schooltas. Toch geen aparte ruimte voorzien in je boekentas? Kies dan voor een laptop- of tablethoes.

   

  Wat is een ergonomische boekentas?

  Een ergonomische boekentas is een boekentas die is ontworpen om de belasting op de rug en schouders van je kind te verminderen om zo rug- en schouderpijn te voorkomen. Ze kunnen helpen om een goede houding te behouden en te voorkomen dat je kind voorovergebogen loopt. Belangrijk hierbij is dat de boekentas niet te zwaar is.

  Ergonomische schooltassen zijn meestal voorzien van een speciale riem of hengsels die zijn aangepast aan de anatomie van het kind, zodat ze comfortabeler te dragen zijn. Ze hebben vaak extra kussens op de schouderbanden en op de rugzijde om zo de belasting op de rug te verminderen. Belangrijk blijft wel dat je kind zijn of haar boekentas op de juiste manier draagt, met beide schouderbanden over de schouders dus.

  De Stones and Bones rugzakken en boekentassen zijn ook nog voorzien van een extra borstriempje om het gewicht nog beter te verdelen.

   

  Welke soort sluiting is het beste voor een boekentas voor het eerste leerjaar/groep 3?

  Er zijn verschillende soorten sluitingen die gebruikt kunnen worden voor boekentassen, en welke het beste is, hangt af van persoonlijke voorkeur.

  Een ritssluiting komt het meeste voor bij een rugzak als schooltas en is een populaire keuze omdat het eenvoudig is in gebruik. Het is wel belangrijk om te controleren of de ritssluiting stevig is en goed functioneert, zodat de boekentas of rugzak gemakkelijk kan worden geopend en gesloten, maar niet per ongeluk opent tijdens het dragen. De rugzakken van Pick & Pack, Stones and Bones en Jack Piers zijn allen voorzien van een stevige ritssluiting. Ook binnenin zijn nog aparte opbergvakken met ritssluiting voorzien voor het opbergen van kleinere spulletjes.

  Een klassieke kliksluiting zien we ook nog veel. Vaak vraagt dit in het begin wat extra kracht van je kind om te openen maar na enkele keren wordt dit een routine en is het openen en sluiten van je boekentas een fluitje van een cent.

  Boekentassen met magnetische sluiting komen steeds vaker voor. Ze zijn dan ook super handig om je schooltas snel te openen. Om je schooltas opnieuw te sluiten kan je de grote klep als het ware laten ‘vallen’. Het magnetisch effect zorgt ervoor dat de schooltas automatisch sluit. Zo gemakkelijk!
  De Jack Piers boekentas alsook enkele Stones and Bones boekentassen hebben een magische sluiting.

  Een knoop- of velcrosluiting wordt echter afgeraden. Een knoop is vaak moeilijk te openen en breekt na veelvuldig gebruik sneller af. Een velcro-sluiting is dan wel supergemakkelijk maar na een tijdje komen er vuiltjes in de velcro waardoor de schooltas niet meer goed zal afsluiten. Bovendien kan de velcro ook je (nieuwe) kleding beschadigen.

   

  Welke kleur boekentas is het beste voor het eerste leerjaar/groep 3?

  Er is geen specifieke kleur boekentas die het beste is voor het eerste leerjaar. De keuze van de kleur van de boekentas is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van je kind en jij als ouder. Sommige kinderen hebben misschien een bepaalde kleur die ze leuk vinden of die bij hun schooluniform past. Andere kinderen kunnen het leuk vinden om een boekentas te kiezen met een leuke tekening of print. Denk maar een meisjesboekentas met unicorns of een dino boekentas voor jongens.

  Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van de kleur van de boekentas. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om een schooltas aan te kopen in een opvallende kleur, zoals oranje of geel, zodat je kind gemakkelijk te zien is in drukke omgevingen of in het donker. Ook kan het handig zijn om een boekentas te kiezen in een kleur die gemakkelijk te onderhouden is en niet snel vies wordt, bijvoorbeeld een groene of blauwe boekentas. Reflecterende elementen of fluorescerende accessoires kunnen in dit geval zorgen voor meer zichtbaarheid in het verkeer.

  Uiteindelijk is het belangrijkste om een boekentas te kiezen die je kind leuk vindt en die voldoet aan de behoeften van je kind. Als je kind de boekentas leuk vindt, is het meer geneigd om er zorg voor te dragen.

   

  Welke materialen zijn het beste voor een boekentas van het eerste leerjaar/groep 3?

  Bij het kiezen van een boekentas voor het 1ste leerjaar, is het belangrijk om te kijken naar de materialen waaruit de boekentas is gemaakt. Belangrijk daarbij zijn duurzame materialen, waterbestendigheid, licht van gewicht, ademend en comfortabel zijn.

  • Duurzaamheid: Kies een boekentas van hogere kwaliteit die bestand is tegen dagelijks gebruik en kan worden gewassen als hij vies is. De dag van vandaag is er ook een ruim aanbod aan boekentassen en rugzakken van gerecycled materiaal, de Pick & Pack rugzakken bijvoorbeeld.
  • Waterbestendigheid: Als je kind vaak in de regen moet lopen naar school, is het handig om een boekentas te kiezen met waterbestendig materiaal, zoals PET, nylon of polyester, zodat de inhoud van de boekentas droog blijft. Toch last van een natte inhoud? Voorzie je dan van een extra regenhoes. Die beschermt je schooltas tegen grotere hoeveelheden water.
  • Gewicht: Zorg ervoor dat de boekentas niet te zwaar is. Een te zware boekentas kan belastend zijn en op langere termijn zorgen voor rug-, schouder- en nekklachten. Een lederen boekentas is mooi maar weegt ook doorgaans meer dan en PET-boekentas.
  • Comfort: Kies bij voorkeur voor een ergonomische boekentas met goed gevoerde en gewatteerde schouderbanden en rugpand, zodat je kind de schooltas comfortabel kan dragen.

   

  Kies ik voor een boekentas of rugzak?

  Er zijn voordelen aan beide opties, dus het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften welke het beste is voor jou. Jonge studenten van de lagere school kiezen vaak voor de klassieke boekentas terwijl men vanaf de leeftijd van 9 a 10 jaar vaker kiest voor een rugzak. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het kiezen tussen een boekentas en een rugzak:

  • Grootte: Als je veel spullen moet dragen, kan een rugzak handiger zijn omdat deze meestal groter is dan een boekentas. Als je minder spullen nodig hebt, kan een boekentas een betere optie zijn omdat deze kleiner is.
  • Comfort: Sommige mensen vinden een rugzak comfortabeler om te dragen omdat deze het gewicht over beide schouders verdeelt. Anderen vinden een boekentas comfortabeler omdat deze meer steun biedt aan de onderrug.
  • Stijl: Een boekentas is iets klassieker en ‘stijver’, maar zorgt er wel voor dat je mappen netjes blijven. Een rugzak is meer casual, groter en iets minder overzichtelijk dan een boekentas om je spullen in op te bergen. Tegenwoordig zijn de prints en tekeningen op de boekentassen en rugzakken allemaal even hip en trendy.
  • Gebruiksgemak: Stap je een heel eind naar school of heb je geen bagagedrager op je fiets, dan is een rugzak wel gemakkelijker en comfortabeler in gebruik dan een boekentas. Rugzakken zijn meestal voorzien van een ritssluiting terwijl een boekentas vaak geopend wordt met een klik- of magnetische sluiting.
  • Prijs: Rugzakken en boekentassen kunnen variëren in prijs, dus het is belangrijk om te overwegen wat je budget is.

  Voordelen boekentas:

  • Voorzien van brede compartimenten, ideaal voor boeken, schriften en A4 elastomappen
  • Kleinere kans op de welgekende ezelsoren en beschadigde hoeken
  • Lekker oldskool

  Voordelen rugzak:

  • Gemakkelijker op de fiets
  • Evenredige verdeling van het gewicht
  • Vaak is er een apart vak voorzien voor het opbergen van laptop of tablet
  • Kan ook gebruikt worden voor uitstapjes, sport en vrije tijd

   

  Zijn er speciale boekentassen voor het eerste leerjaar/groep 3 met reflecterende materialen voor veiligheid in het donker?

  Ja, er zijn inderdaad speciale boekentassen voor het 1ste leerjaar met reflecterende materialen die zijn ontworpen om kinderen zichtbaar te maken in het donker. Deze boekentassen zijn gemaakt met reflecterend materiaal, zoals reflecterende strepen of logo's, die licht weerkaatsen als ze worden blootgesteld aan licht, zoals koplampen van auto's. Dit kan helpen om de veiligheid van je kind te verhogen als het naar school loopt of fietst in het donker.

  Het is wel belangrijk om te onthouden dat reflecterende boekentassen niet het enige middel zijn om de veiligheid van je kind te verhogen in het donker. Het is ook aan te raden om je kind op te leiden over hoe het zich veilig moet gedragen op de weg, zoals het gebruik van extra lichtjes of het dragen van reflecterende kleding en/of fluorescerende accessoires.

   

  Hoe lang kan een duurzame boekentas meegaan?

  De levensduur van een duurzame boekentas kan sterk variëren afhankelijk van het type materiaal dat wordt gebruikt, de kwaliteit van de constructie en hoe goed de tas wordt onderhouden. In het algemeen zijn duurzame boekentassen gemaakt van hoogwaardige materialen die langer meegaan dan conventionele boekentassen. Ze zijn ook vaak beter gebouwd en bevatten meer comfortverhogende functies, zoals verstelbare riemen en extra kussens, om ervoor te zorgen dat ze comfortabel te dragen zijn.

  Om de levensduur van een duurzame boekentas te verlengen, is het belangrijk om de tas goed te onderhouden en te beschermen tegen beschadiging. Dit kan betekenen dat je de tas regelmatig schoonmaakt en reparaties uitvoert als dat nodig is. Het is ook belangrijk om de tas op de juiste manier op te bergen en te transporteren, om te voorkomen dat de tas beschadigd raakt. Als je de tas op de juiste manier onderhoudt en beschermt, kan deze meerdere jaren meegaan.

   

  Zijn gerecycleerde boekentassen steviger dan gewone boekentassen?

  Het is moeilijk om te zeggen of gerecycleerde boekentassen steviger zijn dan gewone boekentassen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type materiaal dat wordt gebruikt en hoe het wordt verwerkt. In sommige gevallen kan het gebruik van gerecycleerd materiaal leiden tot sterkere producten, omdat het materiaal al eerder is behandeld en dus misschien meer resistent is tegen beschadiging.

  Als je op zoek bent naar een stevige boekentas, kijk je bijvoorbeeld naar de dikte van het materiaal, de stevigheid van de ritsen en het algehele ontwerp van de tas. Als je twijfelt over de stevigheid van een gerecycleerde boekentas, kun je altijd vragen naar de specificaties van het materiaal en hoe het is verwerkt.

   

  Benieuwd naar de boekentassen van Schooltijd?

  Stones and bones boekentas 

  Bekijk ze hier.

   

  Heb je je antwoord niet gevonden of heb je een andere vraag voor ons?
  Contacteer ons dan!